Wildfly (Application Server)

Selamlar ,

   Java’da Sunucular temel olarak 2’ye ayrılır bunlar container özellik gösteren ve uygulama sunucusu özelliği gösteren sunuculardır. WildFly daha önce JBoss AS olarak da bilinen, ya da sadece JBoss, şimdi Red Hat tarafından geliştirilen JBoss’un yazdığı bir uygulama sunucusu. WildFly Java ile yazılmış ve Java Platform, Enterprise Edition belirtimini uygulayarak birden fazla platformda çalışır.  Uygulama Sunucuları container(Tomcat) sunuculara nazaran daha fazla jar bulundurur. Daha geniş özelliklere sahiptirler.

 

Wildfly  Application Server Kurulumu ?

 wildfly.org  web sitesi üzerinden dowload kısmına geliyorsunuz. Orada Java EE Full & Web Distribution yazan herhangi bir version/sürümünü indirip klasöre çıkarıyorsunuz. 

   IDE’ miz üzerinden new server diyerek Wildfly servere oluşturuyoruz. Lakin yan taraftaki  görselde ki Jboss comunity kısmı gözükmüyor ise öncelikle Marketplace üzerinden Wİldfly yazarak çıkan Jboss tool’unu IDE’nize ınstal etmeniz gerekmektedir.

Marketplace’den Jboss tools kurduktan sonra Wildfly dosya yolunu seçiyoruz Application Server ile çalışan uygulamaları configured ederek   kurulumunu bitiriyoruz.

    Aşaığıdaki grafikte en populer  application server’ları görmekteyiz. Apache tomcat’ten sonra markette kendine pay çıkarabilmiş bir uygulama sunucudur wildfly. 2016 senesinde market payı(%22) daha büyük olan wildfly 2017 senesinde piyasada bir düşüş yaşasa da yinede diğer rakip firmalardan çok daha fazla tercih edilmektedir. Şimdi kısaca rakipleri olan diğer application serverlardanda kısaca bahsedelim.

WildFly rakipleri:

Apache Tomcat:

Tomcat, Apache Software tarafından geliştirilen Java web uygulamalarıyla birlikte kullanılan en popüler uygulama sunucusudur.  Tomcat, bir Java EE uygulama sunucusunun gerektirdiği tüm özellikleri uygulamaz. Tomcat için doğru başlık “Web Sunucusu” veya “Uygulama Sunucusu” olabilir. 

Ancak Tomcat  bazı Java EE özelliklerini desteklemese de, bu özelliklerin çoğunu kullanabilirsiniz. Bunları uygulamamıza bağımlılık olarak eklemeniz gerekir. Sonuç olarak, Java EE uygulamalarını Tomcat’ta çalıştırabilirsiniz. Ve en önemlisi Tomcat iyi bir dokümantasyonla ve internette bu konuda sıkıntı çekmeden, neredeyse tüm Java web uygulamalarında uygulama sunucusu rolü için ciddi bir rakip. Bunun yanı sıra Web uygulaması olmayan JavaSE projelerindede çok fazla tercih edilmektedir.

GlassFish:

İlk olarak şahsi fikrim Glassfish diğer sunuculara nazaran daha yavaş ve daha nazlı bir sunucudur 🙂 Dikkat kullanımı biraz sıkıntıldır 🙂 Başlayalım öyleyse; Glassfish,  Oracle tarafından geliştirilen tam özellikli ve sertifikalı Java EE uygulama sunucusudur. Genel olarak GlassFish, genel bir Java EE uygulama sunucusundan çok daha fazlasıdır.

Tam olarak tanımlamak gerekirse Java EE standardının referans uygulamasıdır.  GlassFish  Java EE yeteneklerini göstermek için kullanılır ve Java EE standartlarını tanımlayan kişilerden katkı alır.  Bu nedenle, GlassFish  en son Java EE özelliklerini destekleyecektir. Eksi yönlerinden biride GlassFish’in  ticari destek eksikliğidir. Projeniz büyüdükçe ve finansal olarak başarılı bir hale geldikçe, uygulama sunucunuz için uzun vadeli destek, güvenlik güncellemeleri, müşteri desteği vb. İçin ödeme yapmak gerekebilir.

Web Logic:

Genel olarak küçük projeler için kullanmak için fazla teferruatlı fazla ram tüketimi sağlar 🙂 Weblogic; Browser tabanlı clientlar ve database gibi back-end sistemler arasında bulunan java tabanlı bir uygulama sunucusudur. Weblogic’de domain mantığı vardır.  

Weblogic, kütüphanelerin farklı uygulamalar tarafından paylaşılmasını desteklemektedir. Bu işi yapmak hem uygulama hem de kütüphane tarafında olduça basittir ve kodlama seviyesinde ayrıca bir efor gerektirmez. Kütüphane tarafında yapılması gereken, manifest dosyasında kütüphanenin adı, versiyonu, vb… gibi tanımlayıcı bilgilerin belirtilmesidir. Rakiplerine gore pahali olmasina karsin veritabani ve sunucu baglantilari bakimindan en performansli diyebilecegim kolayca uzerine uygulama yuklenebilen ara katman (middleware) uygulamasidir.

Sonuç olarak maliyet analizi, proje büyüklüğü ve projenin yapısına göre application server seçimi farklılık göstersede yinede wildfly kullanıyor ve seviyoruz 🙂

Sağlıcaklı kalın,

Bilgi paylaştıkça artar gönderiyi paylaş.